Software Development, Web Hosting, SEO, Google Promotion, Project Training & Hardware Services

Bulk SMS

There are many reasons why SMS is considered an effective way of communication. Some of the most common reasons are:

  • Cost Effective
  • Extensive Reach
  • Speed
  • Time Saving
  • Reliability

Benefits of Bulk SMS

  • Send Bulk SMS worldwide using any computer: Send bulk SMS messages to your friends anywhere. All you need is a computer and Internet connection. Most SMS messages are delivered in seconds and you will also get confirmation of Bulk SMS delivery.
  • Responsive & customer Interactions: Alert your customers for latest offers.
  • Payment Alerts: Sending a bulk text message to your customers or dealers payment confirmations etc.
  • Bulk SMS are routed from multiple bulk SMS gateways.
  • Cheaper, Faster & Instant Results.
  • Priority bulk SMS gateways/routes for instant delivery.
  •  Low Cost/ cheap cost bulk SMS with high volumes & best bulk SMS services in the industry.
  • Multiple routing & load balancers at our bulk SMS gateway route.

Bulk SMS Services Features

  • Individual or bulk SMS messaging
  • Scheduling of appointments and sending of SMS reminders
  • All India GSM and CDMA coverage
  • Client uses a sharing based platform to provide SMS Services
  • Covered Mobile Operators: Airtel, Vodafone, Aircel, Idea, Loop, BPL, Spice, Reliance Telecom, BSNL, MTNL, Reliance India Mobile, Tata Indicom, Docomo, MTS and Uninor.
  • Send SMS with your Branded Sender ID from our Online Bulk SMS Program or SMS Excel Plug-in.
  • Send SMS using web based system, Excel SMS Plug-in, or HTTP API
  • Instant delivery of messages and online delivery status report
  • Upload the number list from a text file or an excel sheet
  • Track the history and report of bulk SMS sent
  • Manage users contacts and groups
  • Manage message templates. A very good feature for Bulk SMS Promotion Campaigns
  • Schedule messages
  • Developer HTTP API (Can be used to integrate with your software/ website applications)

Transactional SMS

These are messages which are sent to your customer to pass on information necessary for using your product or service.
For example: 

  • A message sent by a bank to an account holder regarding his/her available account balance.
  • A message sent to the client by a company regarding his Invoice amount.
  • transactional message is one which conforms to one of your approved Transactional message templates.

Examples of Transactional templates

  • "Your order no %d has been shipped. You will receive this order by %s. Thanks for using our services."
  • "Thanks for participating in our missed call campaign to save nature. Your enrolment id is %d"

Note: %d is used to substitute numbers and %s is used to substitute alpha-numeric string.

Promotional SMS

These are SMSes which are sent with the objective of promoting your product or service. This category includes any sales & marketing messages which may or may not be solicited by the recipient. 

Promotional SMSes can be send only from 9AM to 9PM and only to numbers that are not on the NDNC registry (DND numbers). 

Examples of promotional SMS

Dear Travel Agents, Now Get Flat 10% Off on Flight (Basic Fare) , Same has been updated on the portal. Login now and start booking.

Dear %s, Our team wishes you a very Happy %s. We have mailed you a dining voucher at your address with 20% discount on Food and Buffet..valid till %s. You can also show this SMS with voucher code %s to avail it. 

Thanking you and assuring you of our professional services at all times. We look forward to a long term relationship with you. Thanks.

Please don't Argu. Why are our Prices is High . We are Selling Quality not Quantity . There is no sms Cutting and We Belive Sell after Service.

SENDER ID

  • Now You Can Send Sms With Your Firm Name By Paying Charge Rs.500/-.
    i.e.-DOGMAS,CITEDU,SAPEDU,IITEDU

SMS API

  • You Can Integrate Our Sms Api To Your Personal Application.



SMS FREQUENTLY ASKED QUESTION

Q1. What is the Benefits of BulkSMS?
Ans. Reaching groups of people on the go used to be difficult if not impossible. Bulk text messaging is rapidly becoming the most powerful weapon in the marketing Arsenal - it is the only communication medium capable of reaching groups of people instantaneously - regardless of where they are.

Text marketing is an exciting and promising business tool. Used correctly it is one of the best ways to reach people at a low cost with a high level of response.
  • 1.More immediate than other mediums
    • It allows you to offer instant incentives like prizes, raffle numbers or VIP passes; or instant information like price changes, sale messages or venue and entertainment updates.
  • 2.High message retention
    • Unlike other mediums, the information you send is retained on the receiver's mobile phone, making it easy and convenient for them to action the sent message.
  • 3.Higher Click Through Rates
    • Recent research suggests the average click-through rates for text messaging are five times higher than those of standard online advertising and provide stronger recall rates than television advertising

Q2. What are Benefits of Your Panel?
Ans.
  • Unique Algorithm for faster delivery of Messages
  • Unlimited Sender ID
  • Unlimited Validity
  • API to Integrate In Your Software
  • Live Delivery Report
  • Dynamic Messaging
  • Bulk Excel Upload
  • Fault tolerant Systems

Q3. What is the difference between User and Re-seller?
Ans. Users can send SMS from Web Panel, Excel Plug-in and API. But Resellers apart from sending sms can also sell SMS to their own customers. Resellers get a white labeled panel where in they can brand to their needs. They will be provided with admin rights so that they can manage their own users.

Q4. What is Sender Id?
Ans. Sender ID is the Name which goes in the Header of the SMS . It can be alpha numeric and maximum 8 characters. Eg : ICICIBNK . It can be your company name, product name, any names.

Q5. What is "TM" or "LM" or "TD" or "BL" which comes on SMS ?
Ans. It is the operator code and it is mandatory as per TRAI's rule. Its automatically gets added to the sender id when the message is sent.
  • TM- Tata Maharashtra
  • TD - Tata Delhi
  • TA - Tata Andhra
  • LM - Loop Mobile
  • DZ - Aircel
  • BL, BA ,BZ - BSNL

Q6. What is DND With Filtering or Without Filtering ?
Ans. DND - Do Not Disturb Numbers. As per TRAI's rule commercial sms should not be sent to DND Numbers registered with them. So we have two routes
With DND Filtering - SMS Sent through this route will not be sent to DND numbers if present. We have systems so that it will be automatically filtered in run time when it is sent.
Without DND Filtering - SMS Sent through this route will be sent to DND Numbers if present. There will be no filtering for this route.

Q7. What is DND With Filtering or Without Filtering Routes Used for?
Ans. With DND Filtering - Used for promotional purpose. But strictly no lottery messages. No Content regarding lottery, sex , racism, politics .
Without DND Filtering - Used for Transactional purposes like schools, banks, closed group messaging, messaging to your customers.

Q8. Can I use DND Without Filtering Route for promotional purposes?
Ans. No. You should not use it for promotional purpose. It is used only for transactional purpose. We have separate team for monitoring this route. If your account is found using this route for promotional purposes , Your account will be deactivated immediately and fine will be levied or it might lead to closure of the account.

Q9. Can I use DND Without / With Filtering Route for sending Lottery Messages?
Ans. No. You should not use it for lottery purpose. It is used only for transactional purpose. We have separate team for monitoring this route. If your account is found using this route for promotional purposes , Your account will be deactivated immediately and fine will be levied or it might lead to closure of the account.

Q10. How to add a New Sender Id?
Ans. You can add a new sender id by going to Message Manager ->Add Sender Id. Select the appropriate route for the sender id (With / Without DND Filtering) and Request. Sender Ids need to approve by your admin/reseller

Q11. How to get WITHOUT DND FILTERING New Sender Id?
Ans. If you want to get a without DND filtering sender id, you should submit a scanned and filled DND form to your admin/reseller on your letter head with your sample message. If approved, you will get activated in 1 hour.

Q12. When will I get my sender id approved?
Ans. With DND Filtering Sender Ids takes at most 10 minutes to get approved. Without DND Filtering Sender Id takes at most 1 hour to get approved after the scanned DND form is submitted and approved.

Q13. How will I know that my sender id is approved?
Ans. You will get an instant sms notification after the sender id is approved. You can start sending sms right away with that sender id.

Q14. What is a Credit and how many characters it includes?
Ans. 1 Credit is a message with 160 characters.

Q15. Can I send messages with more than 160 characters and how will Credits are deducted?
Ans. Yes you can send messages up to 800 characters. 1 credit will deducted for every 160 characters. Suppose you have 180 characters message. It ll take 2 credits.

Q16. What is Template and how can I use it ?
Ans. Template is the stored message which is used often. You can start creating by going to Dynamic messaging -> Create Templates. You can use it when sending Single, Group, Excel to File Static, Excel File to Dynamic SMS

Q17. How can I Schedule SMS for future?
Ans. You can schedule any number of sms in future by going to Message Manager-> Schedule Messages. You can schedule either by group or single.

Q18. Is there any maximum limit to schedule sms?
Ans. No, there is no maximum limit. However for better throughput please schedule only if necessary.

Q19. How do I check If the message is scheduled or to delete the scheduled message before delivery?
Ans. You can manage your scheduled sms by going to Push Message Manager ->Schedule Messages . You can delete by clicking on the delete button to delete the scheduled messages.

Q20. How do I Send SMS from Excel (only .CSV file)?
Ans. Please store all the numbers in the first column without 91 and without heading. Then go to Contact & Groups -> Bulk import and upload the file and send sms.

Q21. How to send sms from Group ?
Ans. In order to send sms from group you must create a group and add contacts to it. To create a group, Contact & groups - > Add Group To Add Contacts to Groups Contact & groups -> Add Contacts to Groups -> Manual Upload / Excel Upload - > Upload Numbers without 91 Go to Message Manager -> Compose Single / Group SMS -> Select one / many groups - > Select Sender Id -> Type Message - > send SMS now

Q22. How to check if a number is found in the group?
Ans. Go to Contact & Groups-> Check a Number in Group -> Select Group -> Enter number without 91 and check

Q23. How to see the numbers in the group or delete the group?
Ans. Go to Contact & Groups -> Manage Groups -> Export to see the numbers in the group Go to Contact & Groups -> Manage Groups -> Delete to delete the group

Q24. What is DND With Filtering or Without Filtering Routes Used for?
Ans. With DND Filtering - Used for promotional purpose.

Q25. How to plugin SMS to my Website ?
Ans. You can use our HTTP API to plugin sms to your website.

Q26. What is HTTP API ?
Ans. HTTP Application Programming Interface is used to send sms from any application instantly connected to internet. You can use ASP , ASP.NET , Scripting , PHP , JSP, Perl , Python and any scripting languages to send sms.

Q27. Can I get the request the sender id through API ?
Ans. Yes . You can check the HTTP API section.

Q28. Can I get the Delivery Report through API ?
Ans. Yes . You can check the HTTP API section.

Q29. How do I check the message which I have sent is delivered or not ?
Ans. Go to Message Manager -> Delivery Reports -> Select date interval and you can download the report

Q30. What are the meaning of DELIVRD, EXPIRED, UNDELIVRD in the Report?
Ans.
  • DELIVRD - SMS Delivered
  • EXPIRED - SMS gets expired before It reaches the handset . It might be due to the unavailability of handset
  • UNDELIVRD - SMS undelivered to the mobile number
  • FAILED - Delivery Failed to the mobile number
  • NDNC Failed - DND Number. Please check http://164.100.9.238/ndncregistry/index.jsp for detais
  • Sub SMSC - SMS Submitted to our SMSC and waiting for report to get updated

Q31. How to add a new user / reseller?
Ans. Goto Manage User/ Reseller - > Add New Users/Resellers and fill and add. Note that if reseller, a domain name is required.

Q32. How long it will take for the domain to point to our server ?
Ans. It might take 24 hours to point. It depends on your domain provider.

Q33. How long it will take to activate the panel after the domain is pointed ?
Ans. Immediately It will be activated.

Q34. I want to deactivate the user / reseller . how do I do that ?
Ans. Go to Manage User/ Resellers -> Inactive User / Reseller-> Deactivate

Q35. How do I Assign credits to my customer?
Ans. Go to Manage User/ Resellers -> Add credits. Select the customer and add the credits

Q36. How do I deduct credits from my customer?
Ans. Go to Manage User/ Resellers -> Add/Deduct credits. Select the customer and type the credits to be deducted prefixed with a minus sign. Credits deducted will be added to your account.

Q37. How do I set the contents on the home page, title, logo?
Ans. Go to Manage website -> Website Content-> You can set the home page , title , logo , notification.

Q38. How do I change the contact number / Email ID ?
Ans. Go to Profile. You can change and update the required fields.

Q39. How do I change password?
Ans. Go to Profile - > Change Password and you can change the password.



Dogma Product

Disclaimer:Images used are property of their respective Brands/company and here are used for information purpose only.